Odată cu venirea sezonului cald ne bucurăm de zilele lungi de vară, de temperaturile ridicate și de soarele arzător. Totodată, perioada verii înseamnă o pierdere mai ridicată de electroliți cauzată de creșterea temperaturii și a pierderilor de apă din organism. Aceste pierderi sunt importante din prisma faptului că pot să ducă la deshidratare și tocmai de aceea e important să asigurăm organismului un nivel optim de lichide pe tot parcursul zilei.

În organismul uman apa este esențială având roluri multiple: intervine în numeroase reacții biochimice, are rol în absorbția vitaminelor hidrosolubile și e implicată în termoreglarea organismului. Deshidratarea apare atunci când există un dezechilibru în organism între apa intracelulară și cea extracelulară. Atunci când organismul pierde o cantitate prea mare de apă pot să apară simptome precum: senzație de sete, durere de cap, urină închisă la culoare, amețeală, iar în cazuri mai severe poate să apară tahicardie și tahipnee.

Cum putem preveni deshidratarea?

Acordă o atenție importantă simptomelor asociate deshidratării, atât în cazul tău, cât și al celor din jur. Iată 3 pași simpli care te vor ajuta în prevenirea deshidratării pe perioada verii:

  1. Consumă mai multe lichide, în special apă. Dacă este dificil să acoperi necesarul hidric zilnic poți opta pentru variante în care să aromatizezi apa, sub formă de limonadă, limonadă cu fructe, ceaiuri sau sucuri de legume și fructe, însă fără a adăuga zahăr sau siropuri în acestea.
  2. Nu aștepta până apare senzația de sete. În special când te expui la temperaturi ridicate, consumă constant lichide, deoarece senzația de sete este un simptom mai tardiv al deshidratării.
  3. Consumă mai multe fructe și legume, fiind o sursă excelentă atât de apă, cât și de minerale. Din cauza pierderilor mari de apă din organism în momentul deshidratării, unii electroliți (precum sodiu, calciu, potasiu, clor, magneziu) se pierd, iar în consecință pot apărea simptome caracteristice deficitelor minerale.

Pentru că ne dorim să contribuim la menținerea unui nivel optim de hidratare pe parcursul verii, gama Healthy&Tasty by Laura vine în ajutorul tău cu preparate bogate în legume și fructe, ca tu să te bucuri de vară din plin.

  • Dovlecel cu salsa de legume
  • Supă cremă de roșii cu busuioc
  • Homemade granola cu zmeură și chia

Write A Comment